Eftervård vid hårborttagning hemma

Eftervård vid hårborttagning hemma

Lika viktig som själva hårborttagningsmomentet är eftervården efter behandlingen. Det gäller oavsett om du rakar, vaxar eller lasrar bort hår, eller använder dig av någon annan metod. Eftervården är viktig då den ser till så att resultatet verkligen blir det du önskar. Att ta hand om huden på rätt sätt efter att håren tagits bort är också viktigt för att förebygga medicinska problem (såsom infektioner), minimera t.ex. irritation eller utslag och inte minst maxa resultatet.

Vad ska man då tänka på, efter att man tagit bort hår på egen hand? Här kommer fem tips för dig som vill få ut så mycket som möjligt av hårborttagning på hemmaplan.

 

Undvik åtsittande kläder precis i början

När du avlägsnat hår behöver huden kunna andas och luftas. Därför bör du helst inte ha på dig tighta/åtsittande kläder direkt efter det att du avlägsnat hår.

 

Undvik att träna precis efteråt

Träning och andra cirkulationsökande aktiviteter bör helst undvikas precis efter att man avlägsnat hår. Svett kan irritera området som precis behandlats och om du t.ex. avlägsnar hår med laserutrustning för hemmabruk kan värmen blir för hög (varpå man kan drabbas av värmeutslag).

Efter ca ett dygn eller så brukar det vara säkert att återgå till dina vanliga träningsvanor.

 

Undvik att sola och skippa starka hudprodukter

När du avlägsnat hår på exempelvis benen eller under armarna är det viktigt att huden får tid att läka i lugn och ro. Du bör exempelvis undvika starkt solljus under de första dygnen. Om det verkligen inte går att undvika bör du absolut applicera solskyddsmedel.

Produkter med starka kemikalier bör även de undvikas. Huden är som sagt rätt känslig efter hårborttagning – särskilt om du vaxar – och därför är en skonsam och reparerande produkt att föredra.

 

Svalka huden om den blir irriterad

Det är vanligt att drabbas av rodnader och svullnader i behandlade områden. Det är oftast ingen större fara utan något som enkelt kan lindas genom att man applicerar is eller en nedkyld kompress. Då brukar irritationerna avta inom kort, och huden lugna sig igen.

 

Ha tålamod och ge din kropp tid och förutsättningar att återhämta sig

Vi är alla olika och hur kroppen reagerar på olika påfrestningar är helt individuellt. Hur en och samma person reagerar kan även det variera, beroende på stress, allmänt hälsotillstånd, hormonella förändringar, naturligt åldrande med mera.

En sund livsstil och god hälsa gör att kroppen återhämtar sig snabbare. Då håret växer i faser är det också viktigt att tänka på att inte behandla för ofta, får då kan huden och hårsäckarna irriteras. Utför man återkommande hårborttagningar och märker att huden regelbundet irriteras bör man överväga att trappa ned litegrann och behandla mer sällan och med längre pauser mellan behandlingarna.

Kvinna kopplar av med en kopp te i hennes säng
Unna dig själv och din kropp lite lugn och ro efter en hårborttagningsbehandling

Eftervård när du behandlats på klinik

Som vi tagit upp tidigare finns det klara fördelar med att avlägsna hår på klinik eller salong jämfört med att göra det hemma. Omvänt har hemmautrustning såklart sina uppsidor som klinikerna/salongerna saknar.

En klar fördel med hårborttagning på klinik är behandlarens expertis. Det gäller inte bara själva behandlingsmomentet i sig, utan även eftervården. Behandlaren besitter ju specialistkunskap som privatpersoner saknar, och det innefattar även hur man på bästa sätt får huden att återhämta sig.

Inte sällan har behandlarna rent allmänt bättre koll på huden och hudens olika fysiologiska processer. Det innebär att de kan lägga ihop ett och ett på ett sätt som en privatperson inte kan, och enklare göra bedömningar om hur eftervården kan optimeras. Dessutom har de extra bra koll på hur eftervården bör gå till efter att man behandlats med en specifik maskin.

De kan också ge dig individuella råd vid behov, något som du tyvärr saknar helt när du behandlar hemma.