Så slipper du problem med torra slemhinnor i underlivet
Upplever du problem med torra slemhinnor i samband med klimakteriet? Då är du långt ifrån ensam. Ett vanligt problem som många lider av är torra eller sköra slemhinnor i underlivet. I den här artikeln tittar vi närmare på vad det är som orsakar detta, och olika sätt som du kan få bukt med det här besväret.
Många får problem i klimakteriet
Långt ifrån alla kvinnor som hamnar i klimakteriet drabbas av omfattande problem, men tyvärr är det här en väldigt påfrestande tid för många. De hormonella förändringar som klimakteriet medför innebär ofta värmevallningar och svettningar, inkontinens, sömnproblem, nedstämdhet, muskelsmärta, ledvärk, trötthet och, inte minst, torra och sköra slemhinnor i underlivet. (källa)
De här förändringarna och symptomen är, var och en för sig, jobbiga nog. För många är dock de följdverkningar som de här problemen ger, det allra värsta. Nedstämdheten, tröttheten och sömnproblemen leder till en kraftigt försämrad livskvalitet och i värsta fall försämrade relationer. Inkontinens upplevs inte bara som väldigt genant av många. De kan också leda till att man väljer att stanna hemma istället för att träffa vänner eller utöva fritidsintressen, av rädsla för läckage.
Torra och sköra slemhinnor i slidan känns ofta obehagligt i största allmänhet, och kan innebära att det svider eller kliar i underlivet. Inte sällan påverkar det här sexlivet negativt och kan leda till smärta i samband med vaginala samlag. Ett försämrat sexliv innebär i sin tur sämre livskvalitet i största allmänhet, vilket spiller över på andra delar av tillvaron.
Vanligt att behandla med hormonpreparat
Orsaken till klimakteriebesvären är i regel hormonförändringar. Eftersom äggen i äggstockarna är det som gör att kroppen tillverkar östrogen och gulkroppshormon, och äggen förr eller senare tar slut, påverkas så småningom hormonnivåerna. Man brukar säga att cirka fem år efter den sista mensen så är äggen helt slut. Det leder till en konstant låg nivå av östrogen.
Östrogen påverkar hjärnan och ett antal organ i kroppen. Rubbningen av östrogennivåerna är med andra ord det som leder till alla jobbiga fysiska förändringar. Viktigt att tänka på är att symptomen också kan bero på annat än klimakteriet i sig (t.ex. endometrios, sköldkörtelproblem, diabetes och så vidare). Därför är det alltid viktigt att prata med vården om man upplever sådana här problem, så att man kan upptäcka åkommor i tid och behandla dem på bästa sätt.
När vården väl har konstaterat att problemen beror på just klimakteriet och hormonförändringarna så är det vanligt att man skriver ut hormonpreparat. De kan vara mycket effektiva då de i bästa fall stabiliserar hormonnivåerna i kroppen vilket ger minskade symptom.
MonaLisa Touch – smärtfritt och extremt effektivt
Även om hormonpreparat är till bra hjälp för många är det långt ifrån alla som blir hjälpta av dem. Ingen medicin är någon universallösning som alltid åtgärdar alla problem, så östrogenläkemedlen är ingen garanti för att man blir bättre. Hormonbehandlingar medför också ökad risk för hjärtinfarkt och bröstcancer hos vissa personer. Vidare kan östrogenpreparat i tablettform innebära att hela kroppen påverkas, när problem såsom urininkontinens eller underlivets slemhinnor är väldigt lokala problem.
MonaLisa Touch från DEKA är därför ett utmärkt komplement till andra behandlingsformer. Istället för att behandla med läkemedel bearbetar man slemhinnorna med laserterapi. Det leder till att återväxten av kollagen och andra fibrer stimuleras, vilket reparerar och återfuktar vävnaden i slemhinnorna.
Behandlingen går snabbt och är smärtfri och utan biverkningar. Man märker snabbt resultat – redan vid första behandlingstillfället. Utrustningen lämpar sig även för personer med urininkontinens eller problem som uppstått i samband med förlossning.
MonaLisa Touch är med andra ord ett utmärkt sätt att behandla dina slemhinnor, utan hormonpreparat!
Hör Sue berätta om hur hennes liv blev bättre av behandling med MonaLisa Touch: