Köp laserutrustning för att ta bort leverfläckar | Synos

Varför får man leverfläckar?

Leverfläckar eller så kallade födelsemärken kan uppstå var som helst på kroppen. Till färgen är de mörka men kan variera stort då det kommer till storlek och form. Antalet leverfläckar är olika från person till person och de börjar att uppkomma redan under det första levnadsåret och fler fortsätter att komma ungefär till 30-års ålder. Den som solar mycket kommer att få fler leverfläckar på de utsatta partierna men även graviditet och amning kan resultera i en ökning av leverfläckar. Människor med ljus hud ska vara mer försiktiga med solen. Leverfläckar ska alltid kollas upp om de växer eller ändrar form eller färg, kliar eller blöder samt om det börjar att övergå till ett sår. 

Ta bort födelsemärken med laser

Leverfläckar som man konstaterat är ok kan man ta bort. Då tar man även bort hud ca 4 mm runt omkring leverfläcken. Efter ungefär två år kommer huden bli mer eller mindre helt jämn efter att man tagit bort leverfläcken med laser. Till skillnad mot när man skär bort hud så lämnar laserstrålen minimalt med ärr och märken. Efter borttagning av malignt melanom då man har fått ta bort både hud och fett, ca 10 cm brett och 2,5 cm djupt, ibland ännu mer så blir det ett ärr även med laser. Såret blir så pass stort att det behövs sys och då kommer det att bli en ärrvävnad som vanligt. Det man kan göra är att förminska ärret i efterhand med laser. Läs mer om det här. http://www.synos.se/utrustning/arr-hudbristningar/

Vem kan ta bort leverfläckar?

Alla leverfläckar kan inte behandlas i ett första skede. En ofarlig leverfläck som kan behandlas är rund i formen och har en jämn färg. Har leverfläcken börjat ändra färg eller form, växer utåt eller kliar och gör ont så bör man söka hjälp på vårdcentralen eller direkt hos en hudläkare. Om läkaren misstänker malignt melanom så måste det skickas på analys. Om ni får en kund med en misstänkt farlig leverfläck så skicka kunden till vårdcentralen för en biopsi. Då används en kniv för att skära loss leverfläcken och skicka det på analys. Det är endast läkare som får ta bort leverfläckar och som använder dessa maskiner. Det är viktigt att vi är noggranna med detta. Hudterapefter ska inte skära bort leverfläckar. Det ska endast utföras av läkare.