Eftervård för tatueringsborttagning - Synos

Eftervård för tatueringsborttagning

Under de senaste decennierna har den tekniska utvecklingen gått väldigt snabbt, och idag finns ett antal effektiva och säkra tatueringsborttagningsmaskiner på marknaden. Du som vill ta bort din tatuering bör därför kunna räkna med en trygg behandling med goda resultat – i alla fall om du besöker någon av våra kunders kliniker.

Med det sagt så kan det vara bra att vara beredd på vad som sker med kroppen direkt efter det att du tagit bort din tatuering. För även om behandlingen genomförs som den ska så kommer kroppen oundvikligen att reagera på ingreppet. Därför är det viktigt att du har koll på vad som är naturligt och väntat, och vad som är varningstecken på att allt inte står rätt till.

Att tänka på innan behandling

För att vara på den säkra sidan, och ge den egna kroppen och behandlaren på kliniken optimala förutsättningar, finns det vissa saker du bör tänka på innan behandlingen.

  • Undvik att smörja in dig med kroppslotion innan behandlingstillfället
  • Undvik användning av olja med pigment, eller andra pigmentbaserade produkter (som till exempel brun utan sol) innan behandlingstillfället.
  • Raka området som ska behandlas, vid behov

Undrar du något om behandlingen i sig eller hur du förbereder dig på bästa sätt, kan du alltid rådfråga kliniken/behandlaren. De kliniker som är Synos kunder får alltid utbildning i toppklass i samband med maskinköp, och är väl rustade att svara på dina frågor.

 

Eftervård direkt efter behandlingen

Hur ser det då ut direkt efter en tatueringsborttagning? Efter genomförd tatueringsborttagning är det inte alls ovanligt att det uppstår rodnader, svullnader eller vätskeblåsor i det behandlade området. Spräck helst inte vätskeblåsorna, de kommer att försvinna av sig själva. Det är också vanligt att området blir lite varmare än det brukar vara. Symptomen brukar vara i några dagar och sedan avta.

Rodnad, svullnad, blåsor eller värmeökning är alltså inte farliga i sig, utan helt naturliga. Om symptomen däremot inte avtar, eller om du plötsligt ser tecken på infektion (till exempel feber, smärta, gulgrön vätska från sårområdet eller att området börjar lukta illa), ska du såklart ta detta på allvar och höra av dig till kliniken och/eller vården.

För att du ska få bästa möjliga resultat och minska risken för ovanstående ska du tänka på följande:

  • Undvik tajta/åtsittande kläder över behandlingsområdet under det första dygnet.
  • Försök att hålla behandlingsområdet ordentligt nedkylt under det första dygnet. Upplever du en tydlig värmeökning i området är det särskilt viktigt att försöka se till att hålla det ordentligt nedkylt i minst tre dagar.
  • Se till att återfukta området under de första tre dygnen. Allra helst ska du applicera ett serum som heter Laser Doctor, som våra kunder använder sig av. Laser Doctor är speciellt framtaget för att hjälpa hudens läkningsprocess på traven efter att man tagit bort tatueringar.
  • Under de första dagarna efter behandling bör du undvika intensiv/hård fysisk träning. Detta för att kroppen ska få chans att återhämta sig och kunna lägga allt fokus på läkningen av behandlingsområdet.
  • Undvik att sola under de första 30 dagarna efter behandlingen. När man solar exponeras huden för stora mängder solljus vilket blir en påfrestning i sig som kan störa läkningsprocessen.

I övrigt gäller samma råd som för en frisk och hälsosam livsstil: se till att få tillräckligt med sömn, drick ordentligt, motionera måttligt (när området läkt kan du öka intensiteten igen), undvik alkohol och stress och försök se till att äta balanserat och näringsriktigt. Tveka inte att höra av dig till vården om du har övriga frågor om läkningen.

När det aktuella området läkt ordentligt kan du och behandlaren på din klinik gå vidare med nästa steg i behandlingen.