Hårborttagning på salong eller hemma? Vad är egentligen bäst?

Hårborttagning på salong eller hemma?

I en tidigare artikel pratade vi lite om olika populära metoder för hårborttagning och deras för- och nackdelar. I den här texten kommer vi titta närmare på hårborttagning med laser.

En ständigt växande marknad

Det är fler och fler salonger och kliniker som satsar på hårborttagning med laser. Det är kanske inte så konstigt, eftersom fler och fler privatpersoner upptäcker vilka fantastiska resultat man kan uppnå genom att laserbehandla oönskade hårstrån.

Men det är inte bara på salongerna som hår avlägsnas med laser. I takt med att metoden blir mer efterfrågad ökar också utbudet av hemmalasrar, avsedda för privatpersoner. Tanken är här att man ska slippa behöva ta sig till sin salong varje gång man vill snygga till sig. Flera kända elektronikproducenter och butikskedjor erbjuder idag laser- och IPL-utrustning för hemmabruk.

Kvinna med långt hår framför rosa vägg
Alla vill vi ha vackert hår …

Olika metoder, olika behov, olika styrkor och svagheter

Laser för hemmabruk har självklart den uppenbara fördelen att det är smidigt och bekvämt att kunna behandla hår på hemmaplan. För privatpersonen kan det också, iaf på kort sikt, bli en billigare lösning än att boka tid hos salongen. Man betalar helt enkelt en grundkostnad för själva utrustningen och kan sedan använda den på egen hand.

Tyvärr är det mer som talar mot hårborttagning hemma, än som talar för den metoden. Till att börja med domineras marknaden av IPL-maskiner. IPL har ett bredare ljusspektrum medan laser arbetar med en jämn ljusstråle och med ändamålsenliga våglängder. Det innebär helt enkelt att lasern når djupare ned i hårsäcken än vad IPL-maskinernas ljusblixtar gör. Eftersom man gärna vill avlägsna håret vid roten är laser därför att föredra.

För det andra är hemmamaskinerna inte lika starka eller effektiva som de som finns på en salong. Hemmamaskinerna ska ju helst inte ta för mycket plats (det problemet har inte salongen) vilket innebär att motorn och komponenterna blir mindre, färre och därmed svagare. Det ger i sin tur ett sämre resultat. Sämre resultat vid varje enskilt tillfälle betyder att du måste behandla oftare.

Det är också osannolikt att en privatperson har samma kompetens som en utbildad behandlare. Det är lite som att jämföra med att klippa luggen själv framför badrumsspegeln, jämfört med att gå till en rutinerad frisör med åratal av erfarenhet, som inte gör annat än att klippa hår.

Viktigt med specialistkunskaper

För i slutändan är det här ju ett hantverk som kräver specialistkunskaper (i alla fall om man vill uppnå bästa möjliga resultat). Och dessa kunskaper finns hos salongens behandlare. Expertisen, maskinstyrkan, kvaliteten och själva maskinerna i sig – i alla dessa avseenden är salongen/kliniken överlägsna. Alla dessa faktorer gör också att resultatet blir mer ihållande och att det tar längre tid innan håret återkommer.

Vårt svar på frågan ”är det bäst att ta bort hår med laser hemma eller på en salong?” är därför detta: självklart finns det fördelar med hemmalaser, men om man verkligen vill ha bästa möjliga effekt ska man gå till en salong.