Vilken hårborttagningsmetod är bäst för privatpersoner?

Vilken hårborttagningsmetod är bäst?

I den här artikeln går vi igenom vilken hårborttagningsmetod som är bäst – för dig som privatperson.

I alla tider, över hela världen, har människor friserat håret. Det tycks helt enkelt vara något allmänmänskligt att vilja trimma, ansa och på olika sätt avlägsna hårstrån på huvudet, i ansiktet eller på kroppen.

Eftersom det här behovet alltid varit så starkt finns det en rad olika metoder för att uppnå önskat resultat.

  • Vaxning är mycket populärt och kan göras över hela kroppen. Kortfattat går det ut på att man med hjälp av vax och en pappersremsa sliter upp hårstråna vid roten. Vaxning kan göras hemma eller på en klinik/salong.
  • Rakning är också extremt populärt bland både män och kvinnor. Man kan raka såväl ansikte som kropp med hyvel, rakkniv eller rakapparater. Till skillnad från vaxning är det lätt att få ett väldigt precist resultat när du rakar dig, och då du vid rakning kapar den utväxta delen av hårstrået kan du själv välja hur mycket eller hur lite av strået du vill behålla.
  • Trådning går ut på att du med hjälp av särskilda trådar rycker ut hårstråna, ett efter ett. Det här är ett populärt sätt att få framförallt vackra ögonbryn men mindre vanligt när det kommer till behåring på andra ställen.
  • Hårborttagningslaser är en lite mer högteknologisk metod där man med hjälp av laserstrålning bearbetar den papill längst ned i hårsäcken, som får håret att växa.

 

Hårsäck i genomskärning
Håret växer cyklist, i faser – en tillväxtfas (anagen fas), en övergångsfas (katagen fas) och en vilofas (telogen fas). Under tillväxtfasen kan man enklast bearbeta den näringsgivande papillen för bäst effekt på både kort och lång sikt.

 

Så, vilken hårborttagningsmetod är då egentligen bäst?

Den frågan är inte helt enkel att svara på, då varje metod har sina unika för- och nackdelar. Vaxning ger snabb effekt men gör ofta extremt ont och upplevs av många som något rentav plågsamt. Framför allt kan vaxning av intima områden göra extremt ont eftersom dessa områden är känsligare än övriga kroppen. En annan nackdel är att håren måste vuxit ut till en viss längd för att vaxningen ska bli verkligt effektiv. Man kan alltså inte vaxa håret så fort man vill bli av med det utan måste ha lite tålamod mellan behandlingarna.

Det här problemet har man inte om man rakar håret istället. Även korta hårstrån går såklart att raka bort. Nackdelen är att du antagligen kommer behöva raka dig med rätt jämna mellanrum eftersom du kapar hårstråna så att säga på mitten (medan hårroten består). Det finns också alltid en risk för skärsår och medföljande infektioner, samt en oundviklig underhållskostnad (om du rakar med hyvel, som förre eller senare måste bytas ut).

Trådning är en mycket populär teknik som verkligen kan göra underverk för dina ögonbryn. Duktiga trådbehandlare förtjänar all respekt för sitt hantverkskunnande, för det är allt annat än enkelt. Detta är också den främsta nackdelen – det är svårt att göra på egen hand om man inte tränat riktigt ordentligt. Vägen dit kantas i så fall av många misslyckanden som i sin tur är svåra att dölja eftersom det är ögonbrynen vi pratar om … Det är också en ganska smärtsam metod då hårstråna ju rycks ut ett efter ett.

Hårborttagning med laser varar längre

Hårborttagning med laser kan vara smärtsamt och brännande, med det måste inte vara det. Moderna maskiner, såsom till exempel Again PRO, använder sig av speciella handtag som ser till så att behandlingen blir helt smärtfri. Laserstrålning har också en unik förmåga att nå hela vägen ned till hårstråets rot, vilket inte bara gör att hela håret försvinner. Effekten blir även långsiktigt ihållande.

Av det skälet rekommenderar vi därför hårborttagning med laser!