Varför får man leverfläckar?

Varför får man leverfläckar?

Som vi nämnde i del 1 i den här artikelserien om leverfläckar är det väldigt vanligt att man föds med såna här märken eller att man får dem under de första levnadsåren. Såna märken är vad man i vardagligt tal kallar ”födelsemärken”. Samtidigt uppstår hos de allra flesta människor nya leverfläckar långt upp i vuxen ålder. Tillväxten i antal brukar oftast avta någon gång runt 30 (även om andra slags pigmenteringar tillkommer livet ut). Men vad är det egentligen som orsakar dem?

Eftersom leverfläckar består av pigmentceller så är anledningen till att man får dem delvis genetisk. Vissa har helt enkelt anlag för många sådana här märken, medan andra kommer att få färre.

Den här typen av märken är också till stor del hormonellt betingade. Under puberteten är det vanligt att antalet ökar. Många kvinnor upplever också en kraftig ökning när de blir gravida.

 

Bilden föreställer en kvinna som står framför en spegel. Kvinnan har leverfläckar på ryggen

 

Kan i värsta fall vara cancer

I allra värsta fall kan hudcancer – malignt melanom – vara orsaken till att man i vuxen ålder får nya eller förändrade leverfläckar. Man ska vara extra uppmärksam om en befintlig fläck plötsligt ändrar form och färg och till exempel blir mycket större än tidigare. Också här finns en åldersaspekt. Eftersom uppkomsten av nya fläckar vanligtvis ebbar ut i trettioårsåldern kan det vara bra att konsultera en läkare om man är äldre än 30 år och plötsligt en massa nya leverfläckar på kroppen.

Detsamma gäller för övrigt alltid vid minsta tveksamhet. Kontakta alltid din vårdcentral eller läkare om du känner dig orolig eller osäker på en eller flera leverfläckar. Det är alltid bäst att ta det säkra före det osäkra och kolla upp huden en gång för mycket än en gång för lite. Om det nu skulle visa sig att fläcken faktiskt är tecken på hudcancer blir utsikten för tillfrisknande bättre ju tidigare du kommer i kontakt med vården.

Kan leverfläckar försvinna?

Ja, de kan försvinna av sig själva, även om det är väldigt ovanligt. Om fläcken är tecken på cancer (se föregående stycke) behöver du dock söka hjälp hos vården för att avlägsna dem på ett korrekt sätt.

Du kan själv avlägsna ofarliga leverfläckar som du känner dig missnöjd med. Fler och fler väljer att göra detta och det handlar om en enkel procedur. Det som sker då är att exempelvis en hudterapeut avlägsnar konstaterat ofarliga leverfläckar med laser.

I del 3 av denna artikelserie djupdyker vi ytterligare i borttagning av leverfläckar med hjälp av laser!