Hur tar man bort leverfläckar?

Hur tar man bort leverfläckar?

Det finns flera olika sätt att ta bort leverfläckar och födelsemärken. Konstaterat ofarliga leverfläckar kan tas bort med hjälp av laser. Om det rör sig om malignt melanom avlägsnar läkarna tumören med hjälp av kirurgi.

Kirurgi

När patienter diagnosticeras med hudcancer/malignt melanom brukar man operera bort leverfläckarna. Oftast brukar man göra två ingrepp, ett för att bli av med själva fläcken och ett för att göra sig av med ärrvävnad och kringliggande hudvävnad som i värsta fall fortfarande rymmer cancerceller. Den uppföljande operationen är i många fall mest en säkerhetsåtgärd för att förebygga återfall. Skulle patienten ändå återinsjukna trots att man opererat bort melanomet brukar man behandla med läkemedel och, om inte det hjälper, även strålbehandling.

Laser

Om man vet med sig att det inte handlar om något farligt utslag kan man ta bort leverfläcken med laser. En sån känns knappt alls och går väldigt snabbt, och eftersom många leverfläckar är små och per definition väldigt ytliga kan man ställa in utrustningen så att man inte behandlar större områden än absolut nödvändigt. Risken för ärr är minimal och återhämtningstiden extremt kort.

Studier har visat att behandling av leverfläckar med co2-laser ger mycket goda eller utmärkta resultat i majoriteten av de behandlade fallen, med kort återhämtningstid och minimal ärrbildning. Snarlika forskningsresultat har kunnat påvisas också när man studerat effekten av co2-laser vid behandling av väldigt svårartade fall av leverfläckar.

En av marknadens ledande co2-lasrar är SmartXide Punto. Maskinen är inte bara exceptionellt effektiv, den är också otroligt mångsidig och kan ställas in helt utifrån kundens/patientens unika behov.

Får vem som helst lasra bort leverfläckar?

Leverfläckar som beror på malignt melanom får under inga som helst omständigheter avlägsnas av annat än utbildad sjukvårdspersonal. När det gäller borttagning av kosmetiska skäl får privata hudkliniker och hudterapeuter utföra behandlingen, men också här är det viktigt att behandlaren är utbildad och väl insatt i hur utrustningen fungerar.

När en hudklinik köper en SmartXide Punto av oss ser vi på Synos alltid till att utbilda dem i hur man använder maskinen på bästa sätt. Utbildningen består dels av en teoretisk del, dels av praktiska övningar där kunden får testa att behandla riktiga leverfläckar. Våra utbildningar är bland de överlägset bästa i Sverige, och vår klinikutrustning är resultatet av åratal av banbrytande forskning. Du kan med andra ord känna dig trygg när du besöker några av våra klinikkunder.

 


 

Den här texten utgör del 3 i vår artikelserie om leverfläckar. Klicka här för att läsa del 1 och här för att komma till del 2