Hudåtstramning – vad är det och varför är det bra?

Hudåtstramning – vad är det och varför är det bra?

Det här är del 1 i en artikelserie om hudåtstramning. För att läsa del 2 – som handlar om vilken hudåtstramningsbehandling som är bäst – klicka här.

Hudåtstramning innebär att man gör huden mindre slapp. Det finns i nuläget flera sätt man kan åstadkomma detta, bland annat genom plastikoperationer eller fillersinjektioner. Såna behandlingar är dock ofta riskabla och ineffektiva. Därför är det bättre att välja en hudåtstramningsbehandling där man arbetar med mikrovågor, fraktionerad radiofrekvens eller laser. Ett exempel på det är CoolPeel.

Slapp hud är ett vanligt problem

Väldigt många upplever att de har stora besvär med slapp hud i ansiktet, på halsen eller någonstans på övriga kroppen. Det är lätt hänt att det här problemet uppstår i samband med hastig viktnedgång, graviditet eller det naturliga, oundvikliga åldrandet. Överexponering av solljus, långvarig stress eller rökning leder också ofta till slapp hud och minskad elasticitet. Detta då kollagenet, ett viktigt fiberprotein som ger stadga och struktur åt bland annat hudvävnaden, i de här fallet bryts ned eller börjar produceras i mindre mängder (med slapphet som följd).

Upplever man det här som påfrestande – vilket många alltså gör – kan det leda till sämre självbild och att man kanske ogärna visar upp kroppen i offentliga sammanhang (som exempelvis på stranden eller i omklädningsrum). Att varje gång man ser sig i spegeln påminnas om sitt eget åldrande är inte heller det särskilt kul.

För den som vill åtgärda detta finns i nuläget flera olika hudåtstramningsbehandlingar att välja på. Det de har gemensamt är att de alla är olika metoder för att göra huden mindre slapp och mer elastisk.

Därför ska man inte välja fillers eller plastikoperation

Två av de vanligaste metoderna för hudåtstramning är fillers och plastikoperationer.

När man jobbar med fillers innebär det att man injicerar olika ämnen – så kallade fillers – direkt i huden för att på så sätt göra den mindre slapp. Fillers kan ge upphov till allergiska reaktioner och själva injektionen kan leda till blödningar. Behandlingen gör ibland väldigt ont. Eftersom man punkterar huden med sprutan finns alltid en risk för infektioner. Detta särskilt om behandlaren saknar ordentlig utbildning och/eller har bristande hygienrutiner.

Det finns också en risk att man injicerar för mycket eller för lite av fillersämnet, vilket då leder till att huden ser ojämn och klumpig ut.

Ett annat sätt att arbeta med hudåtstramning är plastikkirurgi. Den här metoden är i regel rätt dyr (i värsta fall kan det röra sig om hundratusentals kronor), och det ställs höga krav på de som ska utföra behandlingen. Det beror helt enkelt på att plastikoperationer för med sig ett stort antal risker, bland annat för infektioner, blodproppar, blödningar, dålig läkning, smärta, ärr med mera. Precis som med fillers kan huden se ojämn ut efteråt.

En del väljer att åka utomlands och göra plastikoperationer, för att på så sätt komma undan de höga kostnaderna. Det medför dock bara ännu fler säkerhetsrisker, då man i andra länder inte ställer samma höga krav på plastikkirurger som här i Sverige.

Bättre och säkrare med laser, mikrovågor eller fraktionerad radiofrekvens

Så vad ska man då välja istället för fillers eller plastikoperationer, om man vill göra huden mindre slapp?

Vi på Synos rekommenderar ett energibaserat alternativ – det vill säga en behandling där man använder sig av ljus- eller värmebaserad utrustning. Exempel på det kan vara en lasermaskin, en maskin som använder sig av mikrovågor eller utrustning med fraktionerad radiofrekvens.

De här metoderna är bättre då de inte har samma risk för infektioner, blödningar eller ojämnheter i huden. Hudåtstramning med sån här utrustning är i regel betydligt mer prisvärd och bekvämare för den som behandlas. Det blir också lättare att anpassa utifrån kundens individuella behov, önskemål och förutsättningar. De är också bättre på så sätt att det är kroppen själv som gör jobbet. Våra maskiner stimulerar på olika sätt kroppens egen kollagenproduktion, vilket ger ett mer naturligt resultat.

Snabb och effektiv hudåtstramning med CoolPeel

Ett av de överlägset bästa sätten att jobba med hudåtstramning är CoolPeel. CoolPeel är en patenterad metod för bland annat hudåtstramning med CO2.

Hudåtstramning med CoolPeel går extremt snabbt. En sån här behandling tar i regel inte mer än 15 minuter att genomföra, vilket är tillräckligt kort tid för att man ska hinna klämma in den på lunchrasten. Återhämntningstiden är även den extremt kort, och behandlaren har stor frihet att anpassa behandlingen efter kundens behov.

Den här bilden visar klart och tydligt hur effektiv en hudåtstramning med CoolPeel är, vid behandling av hals. Behandlingen är genomförd på Huden i Centrum i Malmö (följ dem gärna på Instagram!).

 

Före/efter-bild som visar resultatet av en CoolPeel-behandling av hals

 

Läs mer om CoolPeel här!