Viktigt att tänka på riskerna med HIFU

Viktigt att tänka på riskerna med HIFU

Det här är den fjärde och sista delen i vår artikelserie om hudåtstramning. För att läsa del 3 – om hudåtstramning med koldioxidlaser – klicka här.

Vissa hudvårdskliniker erbjuder hudåtstramning med HIFU. Den här tekniken har vissa fördelar, framför allt i jämförelse med exempelvis plastikkirurgi. Samtidigt är det långt ifrån den enda eller den bästa energibaserade metoden för åtstramning av huden. Faktum är att en behandling med HIFU-maskiner för med sig vissa risker som du som konsument bör vara medveten om.

Vad är HIFU och vad står det för?

HIFU står för High-Intensity Focused Ultrasound och är en behandlingsmetod där man med hjälp av ultraljud värmer upp fettceller, stimulerar kollagenproduktionen och stramar åt hudlagren. Behandlingen är icke-invasiv. Tekniken används i såväl kosmetiska som medicinska sammanhang, bland annat för behandling av cancertumörer.

Är det farligt att behandla med HIFU?

Det vore direkt felaktigt att säga att HIFU alltid är farligt. En kompetent behandlare med rätt maskin kan absolut ge ganska bra resultat, utan några skador. Med det sagt finns det flera risker förknippade med den här tekniken. Du som funderar på att genomgå en hudåtstramning hos en klinik med HIFU-utrustning bör känna till dessa risker. På så sätt vet du vad du ger dig in på, och kan fatta ett välavvägt beslut innan du sätter dig i behandlingsstolen.

De främsta riskerna med hudåtstramning med HIFU är:

  • Värmeskador – eftersom maskinerna använder sig av ultraljudsenergi finns det alltid en risk att för mycket energi levereras till huden. Om så sker kan huden brännas vid och ta skada. Risken för värmeskador ökar om maskinen är felaktigt inställd och behandlaren inte är tillräckligt utbildad/insatt i hur utrustningen ska hanteras.
  • Ärr – om HIFU-utrustningen används på fel sätt kan hudens läkningsprocess rubbas, varpå ärr uppstår. I värsta fall kan ärren bli permanenta.
  • Blåmärken – Om ultraljudet påverkar blodkärlen på fel sätt kan blåmärken uppstå.
  • Smärta under behandling – En HIFU-maskin som är inställd på för hög styrka kan påverka nerverna i huden på ett sätt som gör behandlingen smärtsam.

Flera av de här riskerna kan förebyggas relativt enkelt, med ordentlig utbildning av behandlare och med välkonstruerade maskiner. Problemet är bara att många HIFU-maskiner är lågkvalitativa produkter som importeras från Kina. Dessa produkter är inte tillräckligt effektiva för att kunna ge goda resultat vid lägre styrkenivåer. Behandlaren måste då i värsta fall öka ultraljudsstyrkan på ett sätt som ökar risken för bland annat värmeskador eller smärta.

Det finns bättre alternativ

Synos Medical arbetar inte med HIFU-utrustning. Våra hudåtstramningsprodukter bygger på andra tekniker, såsom kalla mikrovågor, CO2 eller alexandritlaser eller fraktionerad radiofrekvensenergi.

Vi importerar aldrig undermålig apparatur från Kina, utan jobbar enbart med internationellt erkända tillverkare som alla har ett bevisat ”track record” av hög kvalitet, teknisk innovation och prisvinnande produkter.

När en behandlare köper en maskin av oss – oavsett om det är för att utföra hudåtstramning eller något annat – får de utbildning och noggrann vägledning i hur de ska använda utrustningen. På så sätt minimeras risken för skador och kvaliteten på behandlingarna höjs avsevärt.

Hit kan du vända dig

Är du en privatperson som vill utföra hudåtstramning, men helst vill slippa riskerna med HIFU? På bokadirekt.se hittar du en lista över kliniker på din ort som erbjuder behandlingen. Där kan du också se vilka som utför hudåtstramning med HIFU och vilka som jobbar med bättre och säkrare tekniker.

Driver du en klinik eller salong och erbjuder hudåtstramning med HIFU-maskiner? I så fall kan det vara en god idé att byta till ett bättre, effektivare och säkrare alternativ. Kontakta någon av våra produktspecialister så berättar de mer om hur vi kan hjälpa dig med det!

Här hittar du våra kontaktuppgifter.

 

Kvinnlig fotomodell
Viktigt att välja rätt hudåtstramningsmetod