Ta bort bristningar och ärr med laser | Synos Medical

Ta bort bristningar med laser

Hudbristningar ser ut som vita och röda streck som uppstår på huden. De uppkommer när huden töjs ut snabbt, snabbare än den hinner med att växa och anpassa sig. Bristningar är vanligare på kvinnor än män vilket beror på hormonella förändringar vid exempelvis en graviditet samt genetiska faktorer. Genetiska faktorer som ärftlighet påverkar alltså hur lätt och mycket bristningar en person får. Låren och höfterna är de vanligaste områden där hudbristningar uppstår. Vita hudbristningar är äldre än de röda och svårare att ta bort, ju äldre de är desto svårare är det att ta bort dom. Röda hudbristningar är därför enklare att avlägsna från kroppen med laser.

Ta bort ärr med laser

Stora och tjocka ärr kan vara svåra att få bort helt och hållet medan mindre kan mer eller mindre tas bort helt och hållet med laser. Man kan tro att det bästa är att behandla ärr så snart som möjligt men faktum är att det faktiskt är tvärtom. Det är bra att vänta med behandling tills ärret har lagt sig dvs. inte växer fortfarande, för bästa resultat. Med en laser görs mikroskopiska hål i huden vilket bidrar till att ny hud växer underifrån och upp. Ny rosa, babyhud växer fram och blir ny frisk hud som tillslut konkurrerar ut ärrvävnaden. Ärret suddas på så sätt ut. Det här är anledningen till att man oftast behöver göra flera behandlingar och ju fler behandlingar man gör desto bättre blir det.

Läkningsprocessen efter behandling av ärr

Hudcellerna är diamantformade över hela kroppen vilket kan vara svårt att se med blotta ögat men studerar man huden över knogarna så kan man ana symmetrin. Om vi tittar närmare på ärr så ser vi att huden mer ser ut som streckad hud. När ett ärr bildas så beror det på att vävnaden växer från kanterna och inåt för att skydda och täcka såret som har uppstått. Fraktionerad laser som är det man använder här för att minska och ta bort ärr, triggar igång en ny läkningsprocess av huden och bildar en ny vävnad. Laserstrålen gör alltså så att ärrad hud blir mer naturlig och successivt byts ärrvävnad ut till ny frisk hud.